Eнигма или скрабъл

parlament

И двете думи не са български, но тук почти нищо вече не е българско.
Все по-често в публичното пространство се разиграва пиесата „Кой е достоен и може да ни управлява“. Верният отговор не е открит вече 25 години, но опитите да се намери продължават и много наподобяват на една игра от миналото, в която трябва да познаеш заглавие на филм или име на творец, или географска дестинация като казваш нещо и гадаеш дали си близо т.е. топло, или се отдалечаваш от отговора и става студено. Разликата е, че в играта знаещият не може да говори, а само да дава знаци. В действителността не се знае кой е знаещият, а отговорите приличат на въпроси. И всички говорят и са едновременно и знаещи и неможещи да намерят правилият отговор. Звучи доста налудничаво, но е факт.
Управленецът трябва да е с доказан опит и възможности, да е българин, честен и почтен , да не е беден – за не краде и да не е богат, защото сигурно е крал и е обвързан с миналото и службите. За да е с голям опит трябва да е на възраст, но същевременно трябва да е млад и необременен. Изискванията са още да е атлетичен и красив, но да не засенчва мачовците, а дамите да го желаят силно и да му вярват без да задават въпроси.
Управлявали са ни хора с подобна характеристика, но все сме на студено.
Другата възможност е скрабъл – игра, в която за да не изгориш, трябва да можеш да добавиш една буква, но и да имаш предвид някакво нейно смислено значение. В момента всеки от управляващите се спасява като му дойде редът да посочи буква и с месеци обяснява какво е имал предвид, а оставалите участници се сърдят и доказват колко е безсмислено това, което казва. Така вълшебната дума, която да изиграе ролята на ключ към светлото бъдеще, остава все още неоткрита.
За да се излезе от батака някои медии предлагат да се променят правилата на играта, за да може по-лесно да се открие КОЙ е отговорът.

This entry was posted in Коментари. Bookmark the permalink.

Comments are closed.