Шпионски игри за напреднали

bulgaria1

Напоследък често се забелязва видим опит за намеса във вътрешните работи на България от страна на чужди посланици и високопоставени служители на силни държави. Казвам видим, което със сигурност означава, че невидимите за невъоръжената със специални познания по шпионаж общественост няма възможност да разбере как и защо се случват някои неочаквани и не дотам логични действия от страна на управляващите и до колко е зависима или не политиката, която те следват.
Доста мащабно бе коментирана намесата на турския посланик в третата по влияние партия ДПС. И не само. На дневен ред се завърна дискусията за това дали сме били петстотин години под турско робство, иго или сме съществували съвместно.
Френският посланик демонстрира силен прилив на ентусиазъм и пламенно препоръча да бъдат ограничени действията и властта на главния прокурор. Във всяка друга държава това би прозвучало като виц, а по-сериозните не биха го допуснали. Но ние сме свикнали все отвън да ни се казва кое е правилно и кое не. Постоянно треперим от различни доклади, доноси, оценки, препоръки и не успяваме да удовлетворим очакванията.
Помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд посети този месец страната ни за да разговаря, най-общо казано, по проблеми на енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници, сътрудничеството в областта на отбраната и държавните реформи. Това е второто и посещение в рамките на една година. Медиите я представиха като един от „ястребите“ на висшата американска администрация, чието име нашумя след изтекъл в интернет запис на телефонен разговор, разкриващ неин обиден коментар по адрес на Европейския съюз по време на украинската криза, за който тя по-късно се извини.
От краткото изявление, което г-жа Нюланд направи се разбра, че „президентът Обама следи много сериозно развитието тук и е доста ангажиран със събитията“. Тя наблегна на важността от това, че реформаторските сили трябва да останат заедно и да работят за доброто на страната, „защото има много външни сили, които искат да ви разкъсат, които не искат да стигнете до по-добър живот за вашия народ“. Каза също, че ще получим помощ за взимане на правилни решения. По останалите предварително заявени теми изявления не бяха дадени.
По същото време ни посети и бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси. Това е неговото четвърто посещение през последната година и половина. Според него целта на поредната му визита е, заедно със своя бизнес партньор, да разговаря с правителствени ведомства и частния сектор за новите технологии в енергетиката.
Господин Улси любезно сподели някои моменти от работата си като шеф на ЦРУ, касаещи нашия регион. Например по времето на сръбската война за ЦРУ е било проблем да следи къде какво се случва – „не може да използвате спътници в такъв случай, защото те минават за няколко секунди над района, самолетите са прекалено големи и много лесно могат да бъдат свалени. Затова започнахме да разработваме това, което по-късно се превърна в т. нар. дрон предътър. Само с няколко милиона долара за няколко месеца се справихме и това на практика промени много по отношение на събирането на разузнавателни данни, борба с тероризма и т. н.“, каза той. Според Улси войната на бъдещето ще бъде и с дронове, и за мислите на хората чрез информационните канали.
На въпрос какво мисли за Едуард Сноудън разузнавача отговори, че САЩ трябва да направят всичко възможно той да бъде върнат обратно, да бъде съден за предателство и ако бъде признат за виновен, да бъде екзекутиран.
Господин Улси не смята, че войната в Ирак е била грешка, въпреки че не бяха намерени доказателства за твърдението на ЦРУ, че Ирак притежава бактериологическо химическо оръжие за масово унищожаване.
На въпрос как си представя светът след 20 години отговаря, че това зависи от три империи , които трябва да бъдат отслабени. Трите империи са Русия , Иран и ИДИЛ. Средното аритметично от характеристиките на лидерите на тези три империи плюс лидерът на Северна Корея, Улси оприличи на един съвременен Дарт Вейдър. На въпрос дали към тази четворка не би прибавил и Джордж Буш младши той отговори, че Буш е бил добър президент , макар и не негов любимец, какъвто е бил Хари Труман. Труман е 33-тият американски президент, останал в историята с решението за използването на атомната бомба над Хирошима и Нагасаки в Япония.
Бившият шеф на централното разузнавателно управление обрисува руският президент Путин като част от една многовековна традиция на авторитарен от тоталитарен руски режим на управление.
Относно сигурността на телефонните разговори и електронната поща господин Улси потвърди, че в света се подслушва и може да е безопасно, но само с безкрайно сериозно кодиране и предпазни мерки.
Някои несериозни коментари в социалните мрежи твърдят, че както няма бивш негър или малко бременна жена, така няма и бивш висш разузнавач.
Живеем в интересно и динамично време и само то е факторът, който ще покаже доколко нашата воля, знания, чувства или предпочитания имат някакво значение за хода на историята.

This entry was posted in Коментари. Bookmark the permalink.

Comments are closed.